Diëtiste

Hallo!

Ik ben Astrid Van den Bussche, erkend diëtist.

Na het behalen van een diploma in de Romaanse taal- en letterkunde, besloot ik 15 jaar later een carrière switch te maken en schoolde ik me om tot diëtiste (bachelor Voedingsleer en Dieetkunde).

Die keuze kwam er omdat ik zelf worstelde met het prikkelbare darmsyndroom. Doorheen de jaren ging ik naar verschillende hulpverleners, probeerde ik voedingsaanpassingen te doen, maar zonder succes. Tot… ik het fodmap-dieet volgde.

De effecten van een aangepaste voeding op ons lichaam, wilde ik graag delen met andere mensen. Ik vind het bijzonder jammer dat veel mensen al jaren met ernstige klachten zitten en ze niet de juiste hulp vinden/krijgen. Dit zorgt vaak voor een inperking van hun sociaal leven en dat is zonde!​

Het geeft me enorm veel voldoening om iemands levenskwaliteit te verhogen, of het nu gaat over prikkelbare darm, overgewicht of iets anders. Want misschien voel jij je niet goed in je vel, ben je onzeker omdat er doorheen de jaren wat kilo’s aankwamen. Ook dan zoek ik naar oplossingen en beperk ik me niet tot voedingsadvies, want de meeste mensen weten wel wat ze moeten eten, maar toch lukt het hen niet.​ Een gebrek aan karakter denken we vaak, maar dat is niet zo.​

Ons eetgedrag is enerzijds te verklaren door hoe ons brein werkt en anderzijds door onze eigen, persoonlijke context waarin we leven. Dit en nog veel meer leerde ik in een opleiding die ik volgde over de principes van ACT, een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie. Dankzij deze opleiding kan ik je leren hoe je nu eindelijk toch de betere keuzes kan maken op voedingsvlak én – het belangrijkste van al – deze gewoontes kan volhouden.

Ik ben dus geen voorstander van strenge diëten of een totale ommezwaai. Dat werkt niet. Toch niet op lange termijn. Ik besteed echter veel aandacht aan wat jij belangrijk vindt in je voeding en zoek samen met jou naar aanpassingen die haalbaar zijn op lange termijn.

Eerste gesprek
Tijdens het kennismakingsgesprek bevraag ik eerst je medische achtergrond en luister ik vooral naar je specifieke hulpvraag (Wat is er belangrijk voor jou? Welke richting wil je uit? Wat zijn je valkuilen? …). Je voedingspatroon wordt in grote lijnen overlopen en je krijgt al concrete tips mee. Om te weten op welke manier ik je best kan helpen, zal ik veel vragen stellen. Deze sessie duurt dan ook al snel een uur. Indien gewenst kan er een lichaamsanalyse gedaan en besproken worden.

Tweede gesprek
Het verloop van de 2e sessie is afhankelijk van je noden en context. Indien je vooral voedingsadvies nodig hebt, bekijken we nu grondiger je huidige voedingsgewoonten en kiezen we samen enkele concrete werkpunten. Je zal van mij ook uitgebreide productinformatie krijgen, recepten en inspiratiebrochures.
Indien echter duidelijk was na de eerste sessie dat het emotionele aspect of de grotere context moet bekeken worden, zullen we eerst hier dieper op ingaan.
Dit gesprek duurt ongeveer 45 min.

Opvolggesprek
Na de eerste gesprekken is het belangrijk om elkaar regelmatig te zien. Zo kan ik kort op de bal spelen wanneer je motivatie zakt of de twijfel de kop opsteekt.
Daarnaast werken we verder aan de gedragsverandering (indien nodig). Ook een lichaamsanalyse kan steeds uitgevoerd worden (indien gewenst). De duur van een opvolggesprek is afhankelijk van je situatie. We spreken steeds op voorhand af hoe lang de sessie zal duren.

Specialisaties:

 • Duurzaam gewichtsverlies (voor onder andere emo-eters en jojo’ers)
 • Prikkelbare darmsyndroom

Daarnaast kan je bij mij terecht voor enkele specifieke zaken

 • vegetarische/vegan voeding
 • te hoge cholesterol- en/of suikerwaarden
 • ondergewicht
 • voedingsallergieën, -intoleranties
 • voedingsadvies tijdens en na de zwangerschap

Afspraak maken:

Tarieven en terugbetaling

1e gesprek                   60 min            € 70
2e gesprek                   45 min            € 52,5
Opvolggesprek           30 min            € 35
45 min            € 52,5

De terugbetaling is afhankelijk van de mutualiteit waarbij je bent aangesloten. Raadpleeg de website van je mutualiteit voor meer info of stel je vraag gerust aan mij.

Diabetespatiënten (voortraject) en patiënten met nierinsufficiëntie (zorgtraject) hebben per kalenderjaar recht op een aantal sessies dieetadvies die (grotendeels) worden terugbetaald.

Annulatie:

 • Kan je door onvoorziene omstandigheden niet aanwezig zijn?
  Dan kan je tot 24u voor de afspraak nog telefonisch annuleren op 0496 943 179.
  Het laattijdig afzeggen/niet komen opdagen kunnen wij niet appreciëren. Bij herhaling wordt de geplande consultatie  aangerekend.

Betaalmogelijkheden:

 • cash
 • met de bankapp
 • met payconiq